Cum te poți îmbolnăvi trăind într-o casă fără căldură. Criza energiei
Cu lumea în strânsoarea unei crize energetice globale, sute de milioane de oameni se confruntă acum cu strânsoarea energetică în această iarnă, în timp ce se străduiesc să-și mențină casele calde. Consecințele ar putea fi de anvergură și de lungă durată, consideră specialiștii.
Se estimează că 36 de milioane de oameni din Europa nu au putut să-și mențină casele suficient de calde în 2020. În SUA, 16% din țară se confruntă cu sărăcia energetică, 5,2 milioane de gospodării fiind considerate peste pragul federal al sărăciei. Și în China se estimează că 24-27% dintre adulții de vârstă mijlocie și în vârstă trăiesc în sărăcie energetică.
Odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor de piața volatilă a energiei și a posibilității întreruperilor de curent și a penuriei de gaz, în special în Europa, situația ar putea deveni și mai gravă, scrie BBC.
Consecințele asupra sănătății ale tuturor acestor factori ar putea fi deosebit de grave. Cercetările științifice arată că încăperile reci sunt dăunătoare pentru ocupanții lor și uneori chiar mortale. Există un risc mai mare de accident vascular cerebral, infecții respiratorii și căderi sau alte răni din cauza forței și dexterității reduse a oamenilor la temperaturi scăzute. Casele reci pot avea atât consecințe pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra sănătății, bunăstării și chiar oportunităților în viață ale unei persoane.
Medicii le vorbesc deja pacienților îngrijorați de condițiile de frig din lunile următoare, iar organizațiile de caritate direcționează fonduri pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să plătească pentru puțină încălzire în fiecare săptămână.