Semne ce îți arată că ești obsedat de control. Sfatul unui renumit psiholog
Controlul obsesiv provine din experiențe traumatice și abuzive, încredere în sine scăzută, lipsă de încredere în cei din jur, dorință de perfecțiune și frică de nereușită.
„O persoană care investește mult timp și energie în a controla pe altcineva sau pe alții este obsedată de control și ajunge finalmente la obsesie. Aceasta poate fi moștenită sau dobândită, provine dintr-o anxietate și se datorează gândurilor interioare iraționale și tendinței de perfecționism”, explică psihologul Stelian Chivu.
Obsedații de control au câteva trăsături prin care pot fi ușor recunoscuți. De pildă, consideră că îi ajută pe ceilalți prin control, insistă să îi schimbe pe alții după propriile reguli și îi judecă pe cei cu care interacționează prin sintagme de genul „corect” și „greșit”, iar ei au întotdeauna dreptate.
„Persoanele axate pe control consideră că propriile critici sunt mereu constructive, fac totul ca să influențeze comportamentul altora după bunul plac, au un ego foarte mare și consideră că întotdeauna ele știu cel mai bine ce este de făcut”, continuă lista psihologul Stelian Chivu.
Sunat de 40-50 de ori pe zi
Acest gen de comportament va afecta grav viața de cuplu, dar și relațiile cu colegii de serciviu. Persoanele obsedate de control devin rigide mental și emoțional, se confruntă cu anxietatea și au tendința să devină autoritare.
Cei în cauză devin fini manipulatori, iar din acest motiv vor ajunge să fie izolați în timp de grupul social din care fac parte. Pe acest fond se instalează stresul cronic, care îi împinge pe obsedații de control către abuzuri de tot felul (alcool, țigări, droguri, jocuri de noroc), ce culminează cu îmbolnăvirea.
„Am avut un pacient care era sunat de 40-50 de ori pe zi de prietena lui. Îi spunea că îl iubește, dar de fapt îl controla. Până la urmă a mărturisit că a avut o relație pe care a pierdut-o din cauza controlului și își reproșa că ar fi trebuit să își controleze mai mult fostul iubit. Relația s-a încheiat, evident”, exemplifică psihologul Stelian Chivu.
„Controlează-te pe tine așa cum dorești să îi controlezi pe ceilalți”
Important de știut este că obsedatul de control nu va fi niciodată mulțumit de cât de mult controlează și va face tot ce îi stă în putință pentru a face acest lucru din ce în ce mai mult. Primul pas spre vindecare este consultarea unui psihoterapeut, care să identifice pârghiile prin care persoana în cauză să renunțe gradual la obsesia pentru control.
Dacă totuși dorim să scăpăm singuri de această obsesie, în primul rând este necesar să conștientizăm de câte ori pe zi încercăm să controlăm totul. Trebuie apoi să ne analizăm emoția din spatele controlului. Este important și să ne facem timp ca să nu facem nimic, pentru că atunci și tendința de-a controla este pusă pe pauză.
„Următorul pas este remodelăm toate gândurile ce țin de control și să acceptăm că unele lucruri nu pot fi schimbate. Trebuie să învățăm să ne detașăm. Sfatul meu este simplu: controlează-te pe tine așa cum dorești să îi controlezi pe ceilalți”, conchide psihologul Stelian Chivu.