News

STOICA & Asociații câștigă definitiv un litigiu extrem de important

Avocații STOICA & Asociații au reprezentat cu succes pe unul dintre cei mai mari producători de medicamente inovative din lume, într-un litigiu comercial, inițiat de un important distribuitor local de produse farmaceutice. Echipa de avocați a fost formată din Dragoș Bogdan (Senior Partner) și Mihai Stănescu (Managing Associate), sub coordonarea lui Valeriu Stoica (Founding Partner).

O imagine care conține text, costum, îmbrăcăminte, persoană

Descriere generată automat

Toate demersurile legale au gravitat în jurul interpretării juridice a unui contract de distribuție de medicamente. Pretențiile distribuitorului s-au ridicat, în 2011, la aproape 80.000.000 Euro, prima instanță obligând inițial, în mod eronat, clientul STOICA & Asociații la plata de daune în cuantum de peste 190.000.000 Euro, adică mai mult decât se ceruse prin cererea de chemare în judecată.

Recent, litigiul a fost soluționat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în favoarea clientului STOICA & Asociații, după o adevărată luptă judiciară, care a durat 11 ani, în care instanțele s-au confruntat cu o serie de provocări juridice, atât procedurale, cât și de fond – de exemplu, au fost administrate nu mai puțin de trei expertize judiciare cu privire la aceeași problemă. ICCJ a reținut, în final, interpretarea contractului de distribuție, așa cum a fost argumentată de avocații STOICA & Asociații, respingând în totalitate acțiunea reclamantului ca fiind neîntemeiată. În paralel cu litigiul principal, au existat o serie de proceduri contencioase conexe, toate acestea fiind soluționate definitiv în favoarea clientului.

Dragoș Bogdan: “A fost o veritabilă epopee judiciară întinsă pe foarte mulți ani, în primul rând din pricina expertizelor contabile extrem de complexe, care au presupus un volum uriaș de muncă. Înțelegerea excelentă între client, avocații din echipă și expertul nostru parte ne-a ajutat să depășim cu succes o serie de capcane și de erori procedurale și să prezentăm instanței perspectiva reală a contractului în contabilitatea clientului. Plecând de la această imagine clară surprinsă în ultimul raport de expertiză, argumentele juridice temeinice identificate au convins și judecătorii de la Curtea de Apel și pe cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție că dreptatea este de partea clientului nostru. Subliniez încă o dată profesionismul de care au dat dovadă cele două instanțe – spre exemplu, prin cunoașterea detaliată a unui dosar de instanță care a ajuns la peste 40 de volume, adică un număr imens de documente și de opinii, pe care judecătorii au trebuit să le parcurgă pentru a putea tranșa acest important litigiu comercial.”