FEATUREDSanatate

Infarctul la tineri, realitatea care sperie tot mai mult: „Poți avea un EKG perfect și infarct în plină desfășurare”

Creșterea numărului de cazuri de deces la persoane tinere îngrijorează tot mai mult, iar medicii atrag atenția asupra semnalelor de luat în seamă și insistă pentru prezentarea la cât mai urgentă la spital.

spital.

Vârsta la care se înregistrează infarctul miocardic a scăzut mult în ultimii 10 ani FOTo: arhiva
Vârsta la care se înregistrează infarctul miocardic a scăzut mult în ultimii 10 ani

Medicul Dragoș Toader, de la Serviciul Județean de Ambulanță Olt, spune că, în cazul infarctului,  se observă deja de mai bine de zece ani o scădere dramatică a vârstei la care pacienții sunt afectați. Mai mult, simptomatologia s-a schimbat considerabil, apărând, în special la pacienții tineri, infarctul fără durere, spune medicul. Atunci când, însă, simțim dureri în zona toracică, și nu neapărat durerea de tip „gheară” sau „menghină”, de care am auzit cu toții, prezentarea la spital sau solicitarea unei ambulanțe este cea mai bună atitudine. Mulți pacienți, avertizează medicul Dragoș Toader, solicită ambulanța, se fac investigațiile minime disponibile, dar refuză transportul la spital. Este tot ce poți face mai rău într-un caz de infarct.

„ EKG-ul nu e metodă de a pune diagnostic sută la sută”

„Sunt dese cazurile de dureri în zona precordială, majoritatea sunt nevralgii sau altceva. Dacă pacienții nu merg la spital (n. red. – pentru diferențiere) e răspunderea lor. Se face EKG (n. red. – personalul Ambulanței face asta), dar EKG-ul poate să fie perfect și să ai infarct în plină desfășurare. EKG-ul nu e metodă de a pune diagnostic sută la sută. Troponina (n. red. – e necesară), dar asta înseamnă să te duci la spital să ți se se recolteze și în 20 de minute apare enzima care e foarte crescută. Pozitivează în primele două ore de la producerea infarctului”, a explicat medicul.

De-abia investigarea parametrilor acestei proteine (care se eliberează după producerea infarctului miocardic acut) poate sugera producerea unui infarct, sau, dacă este în limite normale, prin excludere se ajunge la un alt diagnostic și se prescrie tratament pentru afecțiunea descoperită.

„Energizantele sunt foarte periculoase. Suprasoliciți pompa”

Deși obezitatea și „colesterolul mare ”rămân factori de risc pentru infarctul miocardic, în cazul tinerilor și simptomatologia, dar și factorii incriminanți s-au modificat.

„Infarctul clasic, ce-am învățat noi, a dispărut de mult, vorbesc de caracteristicile durerii în gheară, cu iradiere în umărul stâng sau manubriul sternal, ori în gât. Acum ai iradieri în spate, iradieri în dreapta, durere în dreapta. E o simptomatologie atât de diversă, cu EKG normal sau perfect. Sau apar foarte multe cazuri – se întâmplă la tineri, în special cei ce consumă coca cola, pepsi, energizante – fără durere deloc. La diabetici, la bătrâni, nu apare durerea absolut deloc, care e cel mai important simptom în infarct și în zona respectivă”, a mai spus medicul.

Infarctul la adolescenți de 16-17 ani aproape că nu mai este ceva neașteptat, nici în România, și nici în lume, a mai spus medicul Dragoș Toader, așezând consumul de energizante în capul listei pericolelor. „Consumul de energizante supune inima, și în special ventriculul stâng, la niște presiuni enorme. (…) Suprasoliciți pompa, adică inima, presiunile sunt atât de mari încât pur și simplu vasul, coronara, care irigă mușchiul inimii, plesnește, asta e infarctul”, a completat medicul.