FashionFemeiStyle

Ce afecțiuni ne indică aspectul unghiilor

Unghiile care se exfoliază pot fi mai mult decât o simplă neplăcere, uneori, sănătatea acestora poate oferi un indiciu despre sănătatea internă.
Aspectul unghiilor poate indica anumite probleme de sănătate / Foto: Arhivă
Aspectul unghiilor poate indica anumite probleme de sănătate

„Mulți oameni nu realizează cât de importantă este înțelegerea schimbărilor din organism și că ceva la fel de simplu ca o schimbare a unghiilor ar putea de fapt să identifice potențiale probleme în organism”, spune Lisa Nyanda-Manalo, dermatolog certificat de către consiliul de specialitate de la Advanced Dermatology and Cosmetic Surgery.

Vestea bună este că, la fel ca pielea și părul, unghiile sunt mereu în creștere, așa că este importantă identificarea cauzei principale a exfolierii.

În continuarea articolului vom prezenta 8 cauze comune care duc la exfolierea unghiilor  și cum să le evitați, potrivit dermatologilor.

Expunerea la substanțe chimice

Săpunurile și produsele de curățare sunt concepute pentru a îndepărta uleiul și grăsimea de pe lucruri, dar, în acest proces, elimină și uleiurile naturale protectoare de pe pielea și unghiile tale.

„În timp, straturile și învelișul propriu-zis al unghiei încep să se descompună și începi să observi că se exfoliază”, spune Dr. Nyanda.

Soluția: Se recomandă purtarea de mănuși atunci când sunt folosite substanțe chimice potențial dure și aplicarea vaselinei sau o cremă hidratantă care conține uree după fiecare spălare a mâinilor.

Prea puțină sau prea multă hidratare

Deși te poți gândi la unghiile tale ca la niște lucruri care sunt uscate în mod natural, ele conțin de fapt umiditate și au nevoie de cantitatea potrivită pentru a rămâne puternice și întregi.

„Dacă vă înmuiați mâinile foarte mult (cum ar fi spălatul vaselor), nu faceți decât să îndepărtați umiditatea sau să îndepărtați uleiurile naturale care se află în piele și unghii, permițându-le să se usuce și să devină puțin mai fragile”, spune dermatologul.

Soluția: La fel ca în cazul substanțelor chimice dure, soluția pentru hidratare este purtarea mănușilor și aplicarea unei creme hidratante după fiecare spălare.

Traumatisme la nivelul unghiei

Da, vorbim despre manichiură. „Aplicarea unghiilor artificiale poate crea leziuni la nivelul plăcii unghiei și poate cauza exfolierea, iar apoi orice fel de traumă poate contribui, de asemenea, la exfolierea lor”, mai spune dermatologul.

Soluția: Pentru a minimiza daunele atunci când vă faceți unghiile, cereți manichiuristei să vă lase cuticulele de protecție la locul lor și să nu lustruiască prea mult.

O deficiență de nutrienți

„Cea mai frecventă este anemia cu deficit de fier, care poate determina pacienții să aibă unghiile exfoliate. Așadar, dacă un pacient știe că a avut anemie sau dacă prezintă modificări ale unghiilor și alte simptome, cum ar fi oboseala, ar fi bine să solicite o evaluare din partea medicului de familie sau a dermatologului.”.