Este indicat să-ți scoți măseaua de minte? De ce unii oameni nu o au din naștere?
Majoritatea medicilor dentiști recomandă extracția molarului de minte la cea mai mică problemă apărută, pentru că este greu de „reparat”, dar sunt și medici care preferă să îl extragă doar în ultimă instanță.
Ce facem când crește strâmb
„Depinde de situație. Dacă dă durere și are carie, și pentru că e foarte în spate, se poate scoate. Dacă se poate lucra, recomandarea mea e să nu îl scoatem. Eu sunt pentru a nu scoate pentru că molarul de minte e o roată de rezervă, care mai târziu poate fi utilă. Am atâtea lucrări pe care le facem datorită molarului de minte, pentru că mai avem de ce ne agăța. Neavând molar de minte, nu avem de ce să ne agățăm. Dacă molarul de minte crește greșit și chiar dacă s-ar putea lucra, atunci se scoate pentru că începe să strâmbe dinții vecini. De aceea se ajunge la aparatul ortodontic”, spune dr. Marius Hack.
Pe de altă parte, se constată că sunt persoane la care molarul de minte nu apare toată viața, ca și în cazul apendicelui, semn al evoluției omului în ultimele sute de ani.
„Se constată că evoluția organismului este să nu mai aibă molar de minte. Sunt pacienți care nu au molar de minte, iar evoluția anatomică face ca acest molar să nu mai apără pentru că el era util în urmă cu sute de ani, când corpul avea altă formă. Acum, în spate acolo, nu se duc alimentele atât de bine ca să putem mânca atât de bine pe zona respectivă. Un alt exemplu este apendicele, care se inflamează și se ajunge la acea operație de apendicită. La unii oameni nu există. Evoluția omului face să dispară acest apendice, dar se va produce în sute de ani, probabil, la cât mai multă lume”, adaugă destistul.
„De scos, îl scot, dar niciodată nu mai crește altul”
Pentru că e atât de în spate, întotdeauna există un risc de a rămâne resturi de mâncare care produc eventuale carii. Cea mai bună soluție de curățare a molarului de minte este periuța electrică. De aceea medicii ne îndeamnă să avem grijă de el..
„Pentru molarii de minte se recomandă periuța electrică, pentru că este mai mică și când se răsucește poate face mișcarea pe loc, pe când una normală nu prea reușește. E o vorbă: de scos, îl scot, dar niciodată nu mai crește altul. Atunci vorbim de implant, care înseamnă alți bani, altă distracție și e mult mai greu. Niciodată un dinte pus pe rădăcina naturală nu este la fel”, adaugă dr. Marius Hack.