Care au fost trendurile ce au influențat vacanțele în țară
Extrem de schimbător, 2022 a fost anul în care s-a produs revenirea treptată la normalitate, după cei doi ani de pandemie în care deplasările au fost marcate de restricții și interdicții.
Tot în 2022, turismul, la fel ca multe alte domenii, a fost afectat de un val de scumpiri, inflația fiind chiar și în prezent un fenomen care stârnește îngrijorare în rândul românilor. Tocmai din acest motiv, turiștii s-au orientat către promoții la sejururile din țară și au profitat de emiterea voucherelor de vacanță pentru a se bucura de prețuri mai bune.
Februarie 2022: Izbucnirea războiului în Ucraina a afectat negativ turismul românesc
Invazia rusă în Ucraina din 24 februarie 2022 a generat îngrijorare în lumea întreagă, dar a și declanșat un val de solidaritate pentru sprijinirea refugiaților fugiți din calea războiului.
Mai 2022: Emiterea voucherelor de vacanță a impulsionat rezervările interne
Luna mai a adus o veste extrem de bună pentru românii bugetari: cardurile de vacanță pentru 2022 au început să fie încărcate exact în pragul sezonului estival, o măsură așteptată atât de turiști, cât și de hotelieri. Începând din acest an, voucherele de vacanță sunt disponibile numai pe suport magnetic, pe cardurile încărcate cu suma de 1.450 de lei.
Vară 2022: muntele a câștigat detașat în preferințele românilor din această vară
Sezonul estival a adus surprize în ceea ce privește trendul rezervărilor de vară. Inflația a generat creșteri de 17% la prețurile de cazărilor, iar litoralul, odinioară cea mai căutată destinație a verii, a pierdut teren în fața muntelui. Este primul an când, pe timp de vară, cea mai mare creștere din punctul de vedere al numărului de rezervări pe platforma travelminit.ro se înregistrează la munte și nu la mare. Destinațiile montane pe platforma Travelminit au înregistrat o creștere anuală a rezervărilor de 45%, pe când numărul rezervărilor de pe litoral a crescut cu doar 41% anul acesta comparativ cu anul trecut. De asemenea, rezervările pentru marile orașe au crescut cu 31%, iar cele pentru destinațiile balneo-climaterice au crescut cu 19%, semnalându-se astfel creșteri semnificative pentru toate zonele în comparație cu vara anului trecut.
Toamnă & Iarnă 2022: revin minivacantele în România
Lunile de toamnă au adus o vacanță de o săptămână pentru elevi, ceea ce i-a făcut pe turiști să se orienteze către destinații și cazări care oferă condiții și activități potrivite pentru întreaga familie. In topul celor mai căutate și rezervate destinații de toamnă au fost: Brașov, Predeal, Sibiu, București, Oradea, Poiana Brașov, Sovata, Băile Felix, Cluj-Napoca, Sinaia.
Trendul minivacanțelor a continua cu zilele libere oferite de Sf. Andrei (30 noiembrie) și Ziua Națională (1 Decembrie). Guvernul a anunțat că și ziua de vineri, 2 decembrie, va fi liberă pentru bugetari, astfel încât să se poată face punte cu weekendul, ceea ce înseamnă că românii s-au putut bucura de o minivacanță de cinci zile. În topul celor mai populare orașe pentru minivacanța de Ziua Națională au fost Brașov, Sibiu, Predeal, București, Cluj-Napoca.