NewsRecente

Zero lei, zero euro, zero credibilitate la nivelul Uniunii Europene

România nu a prevăzut în PNRR nici un leu pentru tehnologii prietenoase cu mediul pentru exploatarea forestieră. Motivul? Forurile europene nu au acordat credibilitate ţării noastre, după ce anumite persoane au tăiat pădurile de pe munţi întregi.

Aceasta este declarația făcută de ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tánczos Barna, în cadrul dezbaterii „Femeia de astăzi – activ implicată în economie şi societate“, organizată la Incubcenter Târgu Mureş.

„Avem şi rezultate pozitive şi negative. Vă dau un exemplu de element negativ în ceea ce priveşte instalaţiile, utilajele prietenoase cu mediul. Produceţi (cu referire la IRUM Reghin – n.r.) foarte multe utilaje forestiere. Noi ne-am luptat mult, în 2021, pentru sectorul forestier să putem prevede în PNRR bani pentru instalaţiile forestiere, utilajele forestiere prietenoase cu mediul. Dar, din cauza faptului că unii şi-au bătut joc de această breaslă şi au ras, au bărbierit munţi întregi şi au tăiat pădurile şi au avut o credibilitate egală cu zero la nivelul Uniunii Europene, răspunsul a fost: nu finanţăm hoţi, motiv pentru care în PNRR avem exact zero euro, zero lei pentru tehnologii prietenoase cu mediul cu consecinţe grave pentru exploatarea forestieră”, a declarat Tánczos Barna  în cadrul dezbaterii găzduită de Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriaşilor din România (OFA UGIR).

Tánczos Barna a spus că lemnul trebuie extras din păduri pentru a asigura materie minimă pentru industrie şi pentru a asigura lemnul de foc pentru cetăţeni, iar dacă nu există utilaje moderne şi nu există finanţare, „este foarte greu să ridicăm nivelul de ambiţie în ceea ce priveşte protecţia mediului”.

„Deci este nevoie de, pe de o parte, de implicare din partea fermierilor, din partea agenţilor economici care lucrează în domeniu, dar e nevoie şi de finanţare şi de credibilitate, acasă şi peste hotare, pentru instituţiile statului, credibilitate care cred că se poate recăpăta prin perseverenţă şi prin rezultate concrete. Şi atunci şi mediul înconjurător să fie mai bine proteja”, a spus ministrul.