RecenteSanatate

Simptome ciudate care îi chinuie pe pacienți după infecție

Unele simptome ciudate, printre care și orbirea facială, au fost raportate de mai multe persoane cercetătorilor de la Dartmouth College, în cadrul unui studiu. Pacienții au spus că au avut probleme în identificarea fețelor după infecție.

Simptome ciudate apar la pacienții cu long COVID FOTO Shutterstock
Simptome ciudate apar la pacienții cu long COVID FOTO Shutterstock

Nu este clar câți oameni au dezvoltat orbire facială după ce au avut COVID-19. Dar femeia, pe care cercetătorii au identificat-o doar ca „Annie” pentru a-și proteja confidențialitatea, a fost unul dintre cei peste 50 de pacienți lungi cu COVID-19 care au raportat cercetătorilor de la Dartmouth College într-un nou studiu că au avut probleme în identificarea fețelor după infecție, relatează news.yahoo.com

Unii oameni se nasc cu orbire a feței, numită prosopagnozie, în timp ce alții își pierd capacitatea de a identifica fețele din cauza leziunilor cerebrale, cauzate de obicei de un accident vascular cerebral sau de leziuni cerebrale.

Deși capacitatea de recunoaștere facială se află de-a lungul unui spectru, un alt studiu recent a constatat că mai mult de 1% dintre oameni se luptă să-i recunoască chiar și pe cei pe care i-au întâlnit de multe ori.

În cazurile extreme, unii pacienți cu această afecțiune nici nu se pot recunoaște, cerându-și scuze că au dat peste o persoană în oglindă. Alții nu pot identifica persoane familiare dacă se află într-un context neașteptat sau poartă o pălărie. Unii nu pot urma intriga unui serial pentru că personajele seamănă prea mult.

Brad Pitt se confruntă cu astfel de probleme

Actorul Brad Pitt a spus într-un interviu că are prosopagnozie, o tulburare neurologică rară denumită în mod obișnuit orbirea feței. Deși Pitt, în vârstă de 58 de ani, nu a fost niciodată diagnosticat oficial cu această afecțiune, el a spus într-un interviu pentru revista GQ că s-a chinuit ani de zile să recunoască fețele oamenilor.

În 2013, acesta a spus revistei Esquire că incapacitatea sa de a recunoaște fețele oamenilor a devenit atât de gravă încât a vrut adesea să se izoleze.

Prosopagnozia poate provoca probleme sociale  majore, a spus Joseph DeGutis, care a condus cel de-al doilea studiu și a co-fondat Boston Attention and Learning Laboratory.

„Când recunoști oamenii, e de genul „Oh, ești important pentru mine”, a spus el. Oamenii cu orbire facială transmit neintenționat mesajul opus.

Ce este prosopagnozia?

Șase zone de pe fiecare parte a creierului participă la recunoașterea facială. Deteriorarea oricăreia dintre aceste zone, în special pe partea dreaptă a creierului, este probabil să afecteze recunoașterea facială. În multe cazuri, a spus DeGutis, problema pare să fie o lipsă de comunicare între zonele relevante.

Aproximativ 1 din 200 de persoane sunt atât de grav afectate încât nu vor recunoaște pe cineva apropiat, cum ar fi un soț, atunci când sunt în afara contextului. Aproximativ 2 din 100 vor avea cazuri ușoare, deși acestea se pot agrava odată cu vârsta sau în situații de anxietate socială, a spus DeGutis, de asemenea, investigator la VA Boston Healthcare System și profesor asistent la Harvard Medical School.

Persoanele cu autism au o șansă de două sau trei ori mai mare de a avea și prosopagnozie în comparație cu populația generală.

Cei cu prosopagnozie pot identifica de obicei emoția pe o față și pot judeca sexul, vârsta și atractivitatea persoanei. Pur și simplu nu pot să pună piesele împreună pentru a recunoaște întregul.

Poate fi greu să identifici orbirea feței în sine, a spus DeGutis. Femeile par să fie mai conștiente de slăbiciunea lor decât bărbații, reprezentând mai mult de 70% din voluntarii de cercetare, deși deficitul apare în mod egal la ambele sexe.