Elevii români pleacă la Campionatul Mondial de Robotică FIRST din SUA

Cele 3 echipe de elevi care s-au calificat în urma etapei naționale a BRD FIRST Tech Challenge 2023, organizată de asociația Nație Prin Educație, se pregătesc să plece la Houston, SUA, pentru a ne reprezenta țara la Campionatul Mondial FIRST. Urmează o competiție care ne va ține cu sufletul la gură, elevii români se vor întâlni cu cele mai bune echipe de robotică din toată lumea. Echipele noastre sunt admirate de către toți participanții, atât grație priceperii lor cât și datorită rezultatelor excelente de anul trecut, când echipa Delta Force din Arad a adus premiul cel mare acasă, câștigând Campionatul Mondial. România este campioana en-titre, în urma performanței obținute anul trecut, iar acum toți ochii vor fi îndreptați către delegația română.

Asociația non-profit Nație Prin Educație, fondată de către Dana Războiu, este un deschizător de drumuri în domeniul roboticii în România – începând cu anul 2016, a adus în țară „FIRST Tech Challenge”, în cadrul celui mai mare program educațional STEM prin robotică pentru liceeni din țară.

Echipele cele mai performante, calificate în urma etapei naționale, care ne reprezintă țara la etapa mondială sunt:

  • Echipa Ro2D2 din Ploiești, Colegiul Național Mihai Viteazul
  • Echipa TehnoZ din Pitești, Colegiul Național Zinca Golescu
  • Echipa PEPPERS din Iași, Liceul de Informatică Grigore Moisil

Elevii români însoțiți de mentori vor participa la Campionatul Mondial din Houston, SUA, între 19 și 22 aprilie și se vor întrece pentru titlul de campioni mondiali cu peste 190 de echipe din toate colțurile lumii.

Echipa Ro2D2 a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești a fost înființată în anul 2018 și, în prezent, este formată din 15 membri și 7 voluntari, pregătiți să schimbe lumea în bine. Misiunea echipei este de a contribui la dezvoltarea comunității prin formarea unor tineri cu un înalt nivel de implicare în activități din domeniul STEM, tineri care să fie capabili să-și găsească locul, într-o lume plină de provocări a tehnologiei viitorului.

Echipa de robotică a Colegiului Național „Zinca Golescu” din Pitești, TehnoZ, s-a format în septembrie 2018, din pasiunea și interesul adolescenților pentru tehnologie, dar și din dorința lor de a lucra împreună și de a se dezvolta. Anul acesta, echipa este formată din 11 membri și 3 mentori, dintre care un Alumni al echipei, fiecare venind cu cel puțin un an de experiență în First Tech Challenge.

Călătoria extraordinară a echipei de robotică Peppers a Liceului Teoretic de Informatică Grigore Moisil Iași a început în 2019 și a oferit tinerilor care s-au alăturat șansa de a-și valorifica abilitățile, talentele, de a explora lumea STEM și de a construi o comunitate puternică, interconectată prin dorința de a învața împreună și unii de la ceilalți. În 2023, cei 15 membri, 5 voluntari și mentorii lor, au demonstrat că forța inteligenței colective, soluțiile tehnice inovative, branding-ul, promovarea echipei și bucuria de a transmite către alți copii ceea ce ei au descoperit și realizat i-a adus echipei premiul Inspire 2 și calificarea la campionatul mondial FTC 2023, de la Houston, Texas.

BRD FIRST Tech Challenge înseamnă more than robots – este un proiect de inginerie și lucru organizat ca într-un startup, care presupune muncă, dedicare și mai ales lucru în echipă, o cerință vitală pentru o echipă de robotică. Astfel, tinerii implicați în aceste proiecte își dezvoltă abilitățile și descoperă un potențial drum profesional.