Ne ajuta cafeaua sa fim mai sanatosi?

Cafeaua  – o bautura cu efect energizant, care odata consumata fara alte adaosuri (indulcitori, siropuri, frisca etc.), poate avea beneficii importante pentru sanatate.

In ultimii ani, cercetatorii au studiat in amanunt efectele cafelei asupra functionarii organismului si au obtinut rezultate care inclina balanta in favoarea bauturii obtinute din boabele de cafea.

Cu doar 2 calorii furnizate intr-o ceasca, cafeaua simpla nu are doar un aport caloric mic si un efect tonic asupra creierului, ci este si o sursa excelenta de antioxidanti si substante care stimuleaza puterea de concentrare.

Beneficiile cafelei pentru organism

In cazul persoanelor sanatoase, fara tulburari anxioase si alte afectiuni cardiovasculare precum hipertensiunea, cafeaua poate fi una dintre cele mai sanatoase bauturi pentru consumul zilnic. Beneficiile cafelei au fost evidentiate in numeroase studii de specialitate si certificate de specialisti

 imbunatatirea randamentului intelectual, prin ingredientul sau principal, numit cofeina. Aceasta substanta are un efect stimulativ din punct de vedere nervos si este cea mai consumata substanta psihoactiva din lume. Cofeina blocheaza actiunea neurotransmitaorului inhibitor Adenosina (care limiteaza activitatea neuronilor) si stimuleaza productia altor neurotransmitatori benefici starii de spirit, precum dopamina si norepinefrina.

– cresterea activitatii cerebrale. Numeroase experimente stiintifice au descoperit ca persoanele care consuma regulat cafea sunt mai binedispuse, au o putere de reactie mai buna, o memorie mai performanta si functii cognitive care functioneza la parametri optimi.

– participarea la procesul metabolic de ardere a grasimilor din corp. Majoritatea suplimentelor alimentare care ajuta la slabit contin cofeina, un puternic stimulent atat pentru sistemul nervos central, cat si pentru metabolism si procesul de oxidare al acizilor grasi.

– cresterea performantei atletice. Cafeaua ajuta corpul sa isi foloseasca mai eficient energia, mobilizand acizii grasi si tesuturile cu grasime. Doua studii dedicate acestei proprietati a cafelei au descoperit ca bautura creste performanta sportiva cu circa 11-12% in medie.

– reducerea drastica a riscului aparitiei diabetului zaharat de tip 2. Cafeaua s-a dovedit a fi un factor excelent de preventie a diabetului zaharat de tip 2, in cadrul mai multor demersuri stiintifice. Studiile vorbesc de un risc mai mic cu 23%, pana la 67%, de imbolnavire de diabet zaharat de tip 2, in cazul consumului regulat de cafea naturala. Alte cercetatori vorbesc de o diminuare cu cate 7% a riscului de dezvoltare a diabetului, pentru fiecare ceasca de cafea consumata in plus zilnic.

– protectia celulelor hepatice. Cafeaua s-a dovedit utila, in cadrul mai multor studii de specialitate, in reducerea riscului de declansare a cirozei cu pana la 80%, raportat la un consum de minimum 4 cesti de cafea naturala pe zi. Tot cafeaua diminueaza riscul de cancer hepatic cu pana la 40%.

– prelungirea vietii. In ciuda faptului ca multe persoane o considera nesanatoasa, cafeaua poate chiar sa creasca longevitatea. In doua studii epidemiologice importante, consumul regulat de cafea a fost asociat cu un risc redus de deces dintr-o diversitate de cauze. In cazul particular al diabeticilor, un studiu a demonstrat ca bautorii de cafea prezinta un risc cu 30% mai scazut de a deceda in mai putin de 20 de ani de la declansarea bolii.

– suplimentarea aportului zilnic de nutrienti. O buna parte din nutrientii care se regasesc in boabele de cafea ajung aproape integral in cafea, bautura furnizand o cantitate importanta de vitamine si minerale. Aproximativ 30 de grame de cafea contin, raportat la necesarul zilnic, 6% acid pantotenic (vitamina B5), 11% vitamina B2, 2% vitamina B3 si vitamina B1, 3% potasiu si mangan. Cafeaua mai contine si antioxidanti, fiind sursa cea mai bogata in aceste substante vitale din dieta occidentala.

– cresterea rezistentei fizice si combaterea tensiunii musculare. O ceasca de cafea bauta inaintea depunerii unui efort fiic important ajuta la arderea unui numar mai mare de calorii, minimizand simptomele febrei musculare ce apare post-efort.

 prevenirea afectiunilor cardiace. Bautorii de cafea sunt mai putin susceptibili decesului survenit de pe urma tulburarilor cardiace. Un studiu de specialitate a descoperit ca 6 cesti de cafea pe zi reduc riscul de infarct cu pana la 36%, iar 2-4 cesti de cafea diminueaza riscul imbolnavirilor cardiace cu pana la 20%.