RecenteSanatateTehnologieTOP STORIES

Chirurgia cardiovasculară minim invazivă reduce semnificativ riscul complicațiilor

Procedurile minim invazive reduc semnificativ traumatismul operator. Răspunsul inflamator al organismului este astfel diminuat, scade rata de complicații, iar recuperarea se face mult mai rapid.
sanador operatie

Bolile cardiovasculare continuă să fie prima cauză a mortalității la nivel global, potrivit studiilor realizate de Organizația Mondială a Sănătății. România înregistrează o medie de 109 decese prin boli cardiovasculare la 100.000 de locuitori, cu mult peste media UE de 44 la 100.000 de locuitori, acestea reprezentând astfel cauza numărul 1 de deces în țara noastră.

Ce înseamnă proceduri minim invazive în chirurgia cardiacă?

Până acum 8–10 ani, în România, toate intervențiile chirurgicale cardiace se făceau într-un singur fel: prin sternotomie, o incizie a osului stern și deschiderea completă a toracelui. De mai mulți ani, am trecut la intervenții minim invazive, adică un traumatism mai mic al toracelui pentru realizarea acelorași intervenții chirurgicale cardiace care se făceau prin deschiderea completă a toracelui. Primele intervenții chirurgicale se făceau prin ministernotomie – osul stern se tăia doar parțial, dar tot era o incizie a unui os.

Unii doctori s-au gândit că ar fi bine să putem ajunge la structurile cardiace prin alt abord. Așa s-a inventat mini-toracotomia – o incizie mică, printre coaste, fără a leza structura osoasă, iar prin această incizie de 5–10 centimetri, în funcție de structurile abordate, se realizează intervenția chirurgicală.

În ceea ce privește intervențiile minim invazive, conectarea la mașina de inimă și plămân artificial se face prin artera și vena femurală – o tăietură mică, de 2 centimetri, în zona inghinală, iar pe acolo se introduc niște canule, care sunt ghidate intraoperator prin ecografie transesofagiană, fiind o procedură mai delicată, iar pe acolo ne conectăm la mașina de inimă și plămân artificial. Astfel putem realiza aceste intervenții.

Intervenția este mai ușoară atât pentru medic, cât și pentru pacient, pentru că recuperarea este mai rapidă, iar durerea mai mică…

În primul rând, traumatismul operator este mai mic. Cu cât traumatismul este mai mic, cu atât răspunsul inflamator al organismului este mai mic. În al doilea rând, cea mai gravă complicație după o operație deschisă este infecția, osteită sau mediastinită.

Care sunt bolile pe care le puteți opera minim invaziv?

Defectul de sept atrial, patologia valvei mitrale, patologia valvei aortice, dar și a aortei ascendente – este vasul cel mai mare care pleacă din inimă și transportă sânge către toate organele și țesuturile organismului. Noi putem înlocui această aortă prin toracotomie cu sau fără valvă aortică. De asemenea, se realizează ablația tumorilor maligne sau benigne.

Afecțiuni cardiace ce pot fi vindecate definitiv

Ce procedee minim invazive moderne se realizează în prezent în chirurgia cardiovasculară și cum a evoluat tehnica în ultimii opt ani?

Tehnica a evoluat. Primele intervenții chirurgicale au fost făcute prin direct view, uitându-ne direct în plagă. Din această cauză, incizia era mare, de 10–12 centimetri, pentru a putea vedea structurile. Ca să ajungi să faci operații total endoscopice sau robotice, trebuie să treci prin toate etapele chirurgiei minim invazive.