Grupul rusesc rămâne la Mintia

Administratorul judiciar al ” Complexului Energetic Hunedoara ” nu a reușit încă să vândă grupul rusesc existent la Mintia. De la prima licitație, care a avut loc la începutul acestui an, prețul pachetului Ziomar a săczut cu aproape 2 milioane de euro.

După alte proceduri eșuate, administratorul judiciar al CEH pregătește, luna viitoare, o nouă ”sesiune„ de licitații. Dacă la prima licitație prețul de vânzare a fost de 6.509.818 euro, exclusiv TVA, în noiembrie furnitura rusească va fi scoasă la licitație de la prețul de 4.556.873 euro, exclusiv TVA.

Pachetul Ziomar cuprinde serpentine ZR, arzător cărbune, electromotor VA, rotor CJP, etc. Adică furnitura nouă pe care Mintia a primit-o de la ruși, în urmă cu mai bine de 20 de ani, în contul unei datorii de peste 30 de milioane de dolari.

Grupul energetic de la Ziomar ar fi trebuit folosit pentru modernizarea unui grup aflat în funcție la Mintia. Însă deși s-ar fi pretat, cei care au condus termocentrala au preferat să plătească chirie pentru depozitarea echipamentului, decât să încerce să conformeze termocentrala la condițiile de mediu. Consecința: Termocentrala Mintia a fost închisă și vândută.