Digitalizarea și transparența în domeniul sănătății

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) salută inițiativa europeană privind Spațiul european de date privind sănătatea (EHDS), un proiect de inovare în domeniul sănătății digitale.

Așa cum a anunțat în urmă cu câteva luni, FACIAS derulează în România un proiect, „Pacientul român – legi corecte și transparență maximă”, care are printre obiectivele sale digitalizarea și crearea în domeniul sănătății a unui spațiu virtual unde pacienții să aibă acces la toate informațiile legate de sănătatea lor. De la contribuțiile financiare plătite și până la modul în care acești bani au fost cheltuiți, inclusiv accesul online la dosarul medical.

Practic, proiectul de anvergură la nivelul UE confirmă importanța demersului FACIAS, digitalizarea în domeniul sănătății fiind un pas firesc pentru transparență și pentru ca pacienții să aibă acces facil la informații esențiale în ceea ce îi privește.

În acest moment, în România există un dosar medical electronic, însă folosirea acestuia este un proces dificil și contraintuitiv, cu care chiar mulți dintre medici nu sunt la curent.

De aceea, FACIAS propune ca, până la implementarea proiectului EHDS, România să adopte modelul finlandez privind digitalizarea în sănătate, model care servește ca inspirație inclusiv EHDS. Ținând cont de faptul că EHDS va fi finalizat, conform proiectului, în aproximativ un deceniu, statul român are posibilitatea să acționeze mai repede în beneficiul tuturor pacienților din România.