Rezultatele alegerilor din Turcia. Erdogan vs Kilicdaroglu, în turul doi

Este oficial: Turcia va avea un al doilea tur de scrutin la alegerile prezidenţiale pe 28 mai, după ce nici Recep Tayyip Erdogan, nici Kemal Kilicdaroglu nu au reuşit să strângă 50% din voturi. Conform rezultatelor oficiale raportate după numărarea a 99,87% din buletinele de vot, Recep Erdogan a obţinut 49,5% din voturi, iar candidatul alianţei opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, are 44,89%. Sinan Ogan a primit 5,17% din voturi. 

Consiliul Suprem Electoral al Turciei a anunţat oficial luni după amiază un al doilea tur pentru cursa prezidențială. Astfel Turcia va avea pentru prima dată în istoria sa un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pe 28 mai, între preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său contracandidat Kemal Kilicdaroglu. Erdogan ( cu 49,5% în primul tur) are un avans de 5 procente iar Kemal Kilicdaroglu (cu 44,89%) are de dus o luptă grea pentru a câștiga turul doi, după ce Erdogan a avut rezultate mai bune decât sugerau multe sondaje de opinie.

În scrutinul legislativ, Alianţa Poporului, formată în jurul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de dreapta), al preşedintelui Recep Erdogan, este pe cale să obţină majoritatea în Parlamentul de la Ankara, cu 321 de locuri din totalul de 600. “Fără niciun dubiu, câştigătorul este ţara noastră”, a transmis luni Recep Erdogan referindu-se atât la poziţionarea sa pe primul loc în primul tur al scrutinului prezidenţial, cât şi la alegerile parlamentare.

Candidatul ieşit pe locul 3 îşi condiţionează sprijinul în turul doi: fără concesii pentru kurzi

Sinan Ogan, candidatul naţionalist la preşedinţia Turciei ieşit pe locul al treilea la scrutinul de duminică, a declarat că îl va susţine în turul al doilea pe principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, doar dacă acesta va accepta să nu ofere concesii partidului pro-kurd, relatează Reuters.

Sinan Ogan a obţinut aproape 5,2% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică în Turcia. Pentru prima dată în istorie, în Turcia va avea locc un al doilea tur al alegerilor, pe 28 mai. “Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin. Dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii”, a subliniat Ogan într-un interviu acordat luni agenţiei Reuters.