Exerciții fizice pe care le pot face femeile gravide pentru o naștere și o recuperare ușoară

Medicii specialiști le recomandă femeile gravide să efectueze exerciții fizice, pentru a avea o naștere și o recuperare mai ușoară, însă este nevoie ca înainte de începerea acestora să întrebe medicul curant.

Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness vine în ajutorul tuturor viitoarelor mămici cu câteva informații despre exercițiile fizice în timpul sarcinii și o broșură gratuită de exerciții.

Exercițiile fizice pot reduce durerile de spate, constipația, balonarea și umflarea. De asemenea, îmbunătățește starea de spirit și nivelul de energie, te ajută să dormi mai bine, previne creșterea în greutate în exces, promovează tonusul muscular, forța și rezistența.

„Sarcina poate părea momentul perfect pentru a vă relaxa. Probabil că te simți mai obosită decât de obicei și s-ar putea să te doare spatele din cauza greutății în plus. Dar cu excepția cazului în care întâmpini complicații, să stai degeaba nu te va ajuta. De fapt, sarcina poate fi un moment grozav pentru a deveni activă – chiar dacă nu ai făcut mișcare de ceva vreme“, se arată în broșura Asociației .

Toate exercițiile trebuie efectuate după ce medicul curant este înștiințat și își dă acordul. Deși exercițiile în timpul sarcinii sunt în general bune atât pentru mamă, cât și pentru copil, medicul te poate sfătui să nu faci exerciții dacă ai:

• Unele forme de boli cardiace și pulmonare

• Preeclampsie sau hipertensiune arterială care se dezvoltă pentru prima dată în timpul sarcinii

• Probleme cervicale

• Sângerări vaginale persistente în timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru

• Probleme cu placenta.

De asemenea, poate să nu fie sigur să faci exerciții în timpul sarcinii dacă ai oricare dintre aceste alte complicații:

• Travaliu prematur în timpul sarcinii actuale

• sarcină multiplă cu risc de travaliu prematur

• Ruptura prematură a membranelor

• Anemie severă“, se mai prezintă în broșura Asociațiaei Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness.

Ce exerciții poți face în timpul sarcinii

Cel puțin 30 de minute zilnic de exerciții de intensitate moderată sunt recomandate pentru majoritatea femeilor însărcinate. De asemenea, mersul pe jos este un exercițiu foarte bun pentru femeile care încep programul de exerciții fizice.

Alte alegeri bune includ înotul, aerobic cu impact redus și ciclismul pe o bicicletă staționară. De asemenea, antrenamentul de forță este în regulă, atâta timp cât rămâi la greutăți relativ mici.