Alcoolul dăunător pentru organism? Cât putem bea fără să ne îmbolnăvim

Conform celor mai noi și ample studii privind alcoolul și efectele asupra sănătății creierului, ce a inclus 25.378 de participanți s-a demonstrat faptul că orice cantitate de alcool consumată este corelată cu afectarea sănătății creierului. Deci în acest moment putem afirma, cu dovezi științifice solide, că alcoolul chiar și în cantitate mică este dăunător.

Ce riscuri sunt, ce boli pot apărea?

Știm în momentul de față că consumul regulat de alcool este responsabil sau se face „vinovat” pentru apariția unor afecțiuni precum demența, accidentul vascular cerebral, steatoza hepatică, pancreatita, hepatita, ciroza, ulcerul gastric, sindromul de anxietate, sindromul depresiv, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, cancerul de esofag, cancerul de colon, cancerul de rect, cancer hepatic, cancerul mamar.

Ce băuturi sunt bune și care nu bune? Vinul roșu, de pildă, este bun?

Trebuie să încetăm în a mai răspândi premiza că vinul roșu, consumat regulat, este bun pentru inimă. Pornindu-se de la prezența unei substanțe benefice și anume antioxidantul resveratrol, în vinul roșu s-a trecut peste efectele dăunătoare ale alcoolului, iar ca sa fim sinceri cu noi înșine, mare parte din cei care consumă acest tip de vin folosesc ca pretext această scuză.

Celelalte sortimente de băuturi alcoolice sunt la fel de dăunătoare?

Vin, bere sau băuturi spirtoase (cu conținut ridicat de alcool), toate sunt la fel de dăunătoare. În acest amplu studiu nu se găsește vreo diferență între tipurile de alcool consumat și daunele asupra creierului.

Dacă totuși alegem să consumăm băuturi alcoolice, ce ați recomanda să facem pentru a reduce din riscuri?

Deși repet, orice cantitate consumată este dăunătoare. Dacă totuși alegem să consumăm, atunci ideal este ca această cantitate să fie cât mai mică cu putință, să nu se facă pe „stomacul gol”, și să fie urmată de hidratare corespunzătoare cu apă.

Dr. Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Județean de Urgență Galați, face referire la cele mai ample studii privind alcoolul și efectele asupra sănătății creierului.