FemeiSanatate

Venele varicoase. Genetica și obiceiurile nesănătoase. Când devine nociv banalul „picior peste picior“

Statul în picioare poate cauza formarea varicelor

Medicul spune că și statul în picioare poate duce la forarea varicelor, în anumite condiții. Acest lucru ar trebui evitat de căter cei care au predispoziție genetică. „Experții spun că statul în picioare pe perioade lungi de timp (deși nu este un lucru ușor de evitat), este un obicei pe care ar trebui să îl ții minte când vine vorba de varice”, mai arată medicul.

Statul în picioare sau picior peste picior pot contribui la formarea varicelor, spun specialiștii. Medicul Răzvan Darea explică și cum se formează și care sunt principalele motive ale afecțiunii.

Medicul Răzvan Darea explică și cum se formează și care sunt principalele motive ale afecțiunii.

Medicul Răzvan Darea   FOTO Facebook
Medicul Răzvan Darea FOTO Facebook

Odată cu înantarea în vârstă, formarea varicelor este una din îngrijorările frecvente ale multora dintre noi. Statul în picioare pentru perioade lungi de timp, genetica, statul picior peste picior, despre toate se spune că sunt factori ce ar contribui la apariția lor. Dincolo de faptul că sunt inestetice, acestea pot și să creeze probleme de sănătate.

Medicul Răzvan Darea, specialist în recuperare medicală-medicină fizică sportivă din București, a explicat de ce se formează varicele și cine sunt persoanele cele mai predispuse. „Venele ajută la circulația sângelui și îl transporta de la inima către restul corpului. Potrivit experților, când aceste vene devin din ce în ce mai slăbite sau deteriorate, sângele se poate acumula în interiorul lor”, începe el explicațiile.

Acest volum mai mare de sânge, mai arată medicul, creează o presiune în vene și, în cele din urmă, le va face să se dilate, de cele mai multe ori ducând la apariția varicelor (venelor varicoase).

Cel mai mare factor de risc, genetica

Deși știm cu toții că statul în picioare prea mult timp duce la formarea varicelor, medicul spune că nu acesta este cel mai important factor.

Din păcate, unul dintre cei mai mari factori care contribuie la faptul că vei dezvoltă sau nu vene varicoase este genetica. Potrivit Național Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), peste jumătate dintre toți oamenii care suferă de vene varicoase au un istoric familial al acestei afecțiuni”, mai arată el.

Cum arată o venă varicoasă față de una normală SURSA Dr. Răzvan Darea
Cum arată o venă varicoasă față de una normală SURSA Dr. Răzvan Darea

Medicul explică apoi cum, anume, ne influențează genetica. „În 2011, un studiu german a identificat o singură proteină, AP-1, care declanșează producția a mai multe molecule care încurajează și contribuie la întinderea și lărgirea pereților vaselor de sânge. Așa că, dacă cineva din familia ta (o rudă apropiată) are vene varicoase, ai șanse mari să fii deja predispusă să dezvolți și tu varice la un moment dat”, a mai precizat medicul.