Sase boli pe care le pot transmite tantarii

Tantarii nu numai ca ne strica, deseori, serile de vara, insa pot fi si vectori ai unor boli, chiar mortale. Unele afectiuni se pot transmite de la om la tantar si de la tantar la om prin intepatura.

1. Chikungunya

Chikungunya este o infectie virala, transmisa de tantarii Aedes aegypti si Aedes albopictus infectati cu virusul chikungunya. In general, simptomele acestei boli apar dupa 3-7 zile de la intepatura. Aceasta se manifesta, mai ales, prin febra si dureri de articulatii, insa, pot aparea si dureri de cap, umflaturi la nivelul articulatiilor, greata, oboseala sau eruptii cutanate.

     2. Febra Zika

Febra Zika este cauzata de virusul Zika, transmis de tantari din genul Aedes. Simptomele apar in 3-14 zile de la intepatura si includ eruptii cutante (initial pe fata, apoi pe intregul corp), dureri musculare, dureri articulare, febra, dureri de cap, conjunctivita. Totusi, multe persoane infectate sunt asimptomatice. 

3. Febra Dengue

Febra Dengue este o infectie virala, cauzata de virusul dengue. Acesta are 4 serotipuri, ceea ce inseamna ca te poti infecta de 4 ori, deoarece imunizarea nu este completa. Boala se manifesta prin febra ridicata, dureri de cap accentuate, dureri in spatele ochilor, greata, eruptii cutanate, varsaturi, dureri musculare si articulare. 

     4. Infectie cu virusul West Nile

Virusul West Nile este un virus periculos, care poate cauza deces, prin afectarea sistemului nervos. Aproximativ 80% dintre bolnavi nu prezinta simptome. Restul de 20% pot prezenta febra, dureri generale, greata, dureri de cap, varsaturi si, uneori,  eruptii cutanate. 

5. Malaria

Malaria este o boala cauzata de tantarul din genul Anopheles infectat cu paraziti Plasmodium. Cele mai multe cazuri de malarie se inregistreaza in Africa. Simptomele apar dupa 10-15 zile de la intepatura tantarului si includ febra, frisoane si dureri de cap. Simptomele pot fi blande la inceput. Totusi, malaria, netratata in cel mult 24 de ore, poate deveni severa si poate pune viata in pericol, cauzand moartea. Malaria se trateaza cu artemisina.

     6. Febra galbena

Febra galbena este o infectie virala acuta hemoragica. Virusul febrei galbene este comun in regiunile tropicale ale Africii, dar si in America Centrala si de Sud. Dupa o incubatie de 3-6 zile, boala se manifesta prin febra, dureri de cap, icter (coloratia galbena a pielii), greata, varsaturi, oboseala, dureri musculare.