Pericolul botulismului în post. Avertismentul unui cunoscut medic infecționist

Pe 15 noiembrie a început, în mod oficial, Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului, perioadă care va dura 40 de zile, până pe 24 decembrie, în ziua de Ajun.

Odată cu această curățarea fizică și spirituală, cu înlocuirea alimentelor de origine animală cu cele vegetale, trebuie avute în vedere și bolile infecțioase care pot veni la pachet cu alimentele consumate în timpul postului. Una dintre cele mai grave patologii infecțioase ce poate apărea în această perioadă este botulismul, o afecțiune extrem de gravă.

Botulismul este provocat de o toxină produsă de Clostridium botulinum, care poate fi contactată prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă intră în contact cu sporii acestei bacterii. 

Prevenția prin fierberea alimentelor

Pentru a preveni o astfel de situație și pentru a fi siguri că produsele pe care le consumăm nu ne afectează sănătate, specialiștii spun că trebuie să avem în vedere mai multe aspecte.

Să avem o igienă riguroasă (a mâinilor, a alimentelor pe care le ingeram: legume, fructe).Să menținem mediul în care locuim, lucrăm, gătim curat și dezinfectat. Să evităm alimentele cu potențial de risc (zacuscă pe bază de pește, pește afumat, pește crud, mierea de albine, conserve cu ton, sfeclă, ciuperci, fasole verde, etc.). Să folosim apă curată din surse verificate periodic. Să fierbem corect conservele preparate în casă (se recomandă sterilizarea prin fierbere timp de cel puțin 30 min). Păstrarea în condiții de igienă a peștelui crud. Manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producător. Manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producatoe. Să nu gustăm conservele pentru a vedea dacă sunt bune, în condițiile în care mirosul este neplăcut, dacă ambalajele prezintă un aspect bombat sau dacă avem cunoștință despre faptul că au fost depozitate la o temperatură incorectă (atenție la termentul de valabilitate al produselor!,”