Descoperire „istorică” în tratarea Alzheimer: un medicament poate încetini distrugerea creierului

Primul medicament care poate încetini distrugerea creierului în cazul bolii Alzheimer a fost declarat un succes istoric şi important.  Este vorba de Lecanemab. Descoperirea pune capăt deceniilor de eșec și arată că este posibilă o nouă eră a medicamentelor pentru tratarea acestei maladii, relatează BBC.
Alzheimerul este cea mai comună formă de demență Foto: Arhivă

Cu toate acestea, medicamentul, lecanemab, are doar un efect redus și impactul său asupra vieții de zi cu zi a oamenilor este dezbătut.

De asemenea, medicamentul funcționează doar în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer – cea mai comună formă de demență.

Lecanemab atacă beta-amiloidul care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer. Și pentru un domeniu medical presărat de disperare și dezamăgire, unii specialiști văd aceste rezultate ca un punct de cotitură triumfător.

Alzheimer’s Research UK a declarat că descoperirile au fost “importante”.

Unul dintre cei mai importanți cercetători la nivel mondial din spatele întregii idei de a viza amiloidul, profesorul John Hardy, a spus că această descoperire este „istorică” și crede că „asistăm la începutul terapiilor pentru Alzheimer”.

Profesorul Tara Spires-Jones, de la Universitatea din Edinburgh, a spus că rezultatele au fost „o mare problemă, deoarece avem o rată de eșec de 100% de mult timp”.

În prezent, persoanelor cu Alzheimer li se administrează alte medicamente pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, dar niciunul nu schimbă cursul bolii.

Lecanemab este un anticorp – asemeni celor pe care organismul îi produce și poate  ataca virușii sau bacteriile – care a fost conceput pentru a transmite sistemului imunitar să curețe amiloidul din creier.

Amiloidul este o proteină care se adună în spațiile dintre neuronii din creier și formează plăci distinctive care sunt una dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer.

Studiul pe scară largă a implicat 1.795 de voluntari cu Alzheimer în stadiu incipient. Acestora le-au fost administrate perfuzii de lecanemab la fiecare două săptămâni.

Rezultatele, prezentate la conferința Clinical Trials on Alzheimer’s Disease din San Francisco și publicate în New England Journal of Medicine, nu sunt un tratament minune. Boala a continuat să degenereze, dar procesul a fost încetinit cu aproximativ un sfert pe parcursul celor 18 luni de tratament.

Datele sunt deja evaluate de autoritățile de reglementare din SUA, care vor decide în curând dacă lecanemab poate fi aprobat pentru utilizare pe scară largă. Dezvoltatorii – compania farmaceutică japoneză Eisai şi de cea americană Biogen – plănuiesc să înceapă procesul de aprobare în alte țări, anul viitor.