SanatateSport

Criosauna sau terapia prin frig. Pacienții sunt expuși la temperaturi negative

Criosauna – Terapia cu frig este folosită să îmbunătățească sănătatea pacienților prin vasodilatație și activarea mecanismelor de autoreglare a organismului. Numeroși sportivi folosesc criosauna ca să se recupereze mai repede după accidentări.
Terapia prin frig crește semnificativ vasodilatația și oxigenarea corpului FOTO arhiva personală
Terapia prin frig

Arocrioterapia – o tehnică ce presupune răcirea  corpului în mediul gazos pentru a-i da posibilitatea să se restarteze.

„E ca și cum te-ai duce la munte iarna, ai da de soare și te-ai dezbrăca în tricou”

Crioterapia este o terapie alternativă, iar aerocrioterapia este o ramură a acesteia, ce presupune expunerea corpului la frig extrem, la temperaturi între -120 și -196 de grade Celsius. Sunt proceduri care se fac în scop terapeutic, în timp ce altele privesc întreținerea corporală.

Mâinile și picioarele sunt protejate pe perioada procedurii FOTO arhiva personală

Tratamentele corporale prin criosaună sunt administrate individual și presupun răcirea cabinei cu azot, un gaz nontoxic care este transformat de criosaună în abur de azot. Sunt protejate mâinile și picioarele, pentru că extremitățile sunt părțile cele mai sensibile la frig din corp, dar nu există riscul de hipotermie.

Terapia prin frig poate fi practicată de copiii cu vârsta de 12 ani până la adulţi de 90 de ani, dacă le permite starea de sănătate.

Ședințele de criosaună ajută la stimularea sistemului imunitar, endocrin, reducerea durerii și inflamaţiei, activarea metabolismului, reducerea stării de oboseală și a stresului.

Se face câte o ședință pe zi, iar recomandarea Lilianei este ca terapia să includă la început un minim de 10 ședințe, însă acestea se stabilesc și în funcție de scopul pentru care fiecare pacient alege aerocrioterapia. Ulterior, cei interesați pot face o ședință sau două pe săptămână ca terapie de întreținere.