CulinarSanatate

Alimentația săracă în grăsimi saturate ar putea preveni evoluția cancerului

Alimentaţie săracă în grăsimi ar putea reprezenta soluţia pentru stoparea evoluţiei cancerului, potrivit constatărilor unui grup de oameni de știință din Australia, relatează, marţi, agenţia de presă Xinhua.Legume

Alimentaţia săracă în grăsimi ar putea preveni evoluţia cancerului. FOTO Shutterstock

  Într-un studiu ale cărei rezultate au fost publicate marţi, cercetătorii de la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din South Australia (SAHMRI) şi de la Universitatea din Adelaide au descoperit că tumorile cu mutaţii ale genei IDH1 nu se pot dezvolta în absenţa lipidelor – grăsimi care se găsesc în alimente, inclusiv în unt – contrazicând astfel părerile conform cărora alimentaţia nu afectează tumorile. 

Întâlnită în mod obişnuit în leucemii, cancer osos sau cerebral, mutaţia IDH1 reprogramează o celulă pentru a modifica funcţia enzimatică, scrie Agerpres.

Am replicat rezultatele într-o gamă largă de tipuri de cancer, comparând o dietă obişnuită cu una complet lipsită de grăsimi şi am fost surprinşi să constatăm că tumorile cu IDH1 au fost stopate atunci când au fost private de lipide“, a declarat Daniel Thomas, specialist în hematologie clinică şi autorul principal al studiului din partea SAHMRI, citat într-un comunicat. 

Spre deosebire de alte tumori, cancerele cu mutaţii IDH1 sunt dependente de lipide, trebuie să le consume“, a spus el. 

Daniel Thomas şi echipa sa vor încerca în continuare să îşi fundamenteze descoperirile în studii pe oameni desfăşurate pe termen lung. 

El a recomandat, însă, tuturor celor care au fost diagnosticaţi cu un cancer cu mutaţii IDH1 să evite alimentele care sunt bogate în grăsimi saturate. 

Cercetătorii s-au arătat optimişti că această cercetare ar putea face din SAHMRI prima unitate medicală din lume care combină ţintirea mutaţiei IDH1 cu tratamente cu protoni şi molecule mici.

 „Aceste constatări pot duce în cele din urmă la o creştere a speranţei de viaţă în cazul pacienţilor aflaţi în remisiune după tratamentul cancerelor IDH1 pe bază de terapia cu protoni sau radioterapia“, a spus Daniel Thomas.