SanatateStyle

Este important sa îi construiești copilului o rutină pentru a-l ține departe de boli

Formarea unei rutine zilnice îi ajută pe copii să îndeplinească mai ușor activitățile curente, dar și să stea departe de boli. Stabilirea unui program echilibrat de somn și respectarea unor reguli clare de igienă sunt foarte importante.
Părinții pot forma rutina copiilor. FOTO Shutterstock
Părinții pot forma rutina copiilor. FOTO Shutterstock

Construirea unei rutine zilnice ajută copilul să știe când este timpul să doarmă, când poate să iasă la joacă sau când trebuie să-și facă temele, fără să mai fie, ulterior, nevoie, de intervenția părinților pentru ghidarea într-o conduită corectă.

Conduite care trebuie exersate

Din obișnuință, copiii vor ști când trebuie să se spele pe mâini sau pe dinți ori cum să strănute fără să-i pună pe ceilalți în pericol.

Respectarea normelor de igienă este metoda sigură pe care noi toți o avem la îndemână pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Dacă pentru adulți aceste aspecte au devenit rutină, pentru copii sunt lucruri ce încă trebuie exersate pentru a reuși să și le însușească. Pentru a le menține starea de sănătate, copiii au nevoie de îndrumări pentru a se obișnui să respecte normele generale de sănătate atât acasă cât și la școală”, explică Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Pentru că igiena și sănătatea merg mână în mână, recomandarea specialiștilor pentru părinți este să le repete copiilor cel puțin regulile de igienă zilnică, până când respectarea acestora devine o rutină: spălatul mâinilor înainte și după masă, după folosirea toaletei, după ce se joacă; spălatul dinților de cel puțin două ori pe zi; tușitul/strănutatul în pliul cotului sau într-un șervețel, respectarea igienei la toaletă; menținerea igienei unghiilor și a hainelor; evitarea împărțitului obiectelor personale cu colegii etc.

Rutina este cu atât mai importantă cu cât copilul merge în colectivitate, iar mama sau tatăl nu-l mai supraveghează de aproape, ca să compenseze unele omisiuni ale micuțului.

Rutina trebuie să includă și activități recreative

Iar când vorbim de școlari, o atenție deosebită trebuie acordată nu doar odihnei și temelor, ci și activităților recreative, iar toate acestea trebuie integrate într-o rutină a cărei construcție trebuie să înceapă dinaintea primei zile de școală.

Pentru a vă feri copiii de oboseală și nervozitate, încâ din prima zi de școală, încercați să-i introduceți în rutină cu câteva zile, chiar o săptămână dacă este posibil, înainte de începerea școlii. Construiți această rutină prin reglarea programului de somn, programului meselor, prin introducerea în programul zilnic a unor activități școlare (inclusiv cele recreative precum desen, sport, citit etc)”, recomandă INSP.