Manifestările alergiei la susan. Sămânța a fost inclusă pe lista alergenilor alimentari majori

Susanul  – inclus pe lista alergenilor alimentari majori din Statele Unite, de către FDA. Dar unele companii au găsit o „soluție” care le permite să evite eliminarea susanului din produsele lor.

Semințele de susan pot provoca o reacție alergică majoră la unele persoane alergice la acest ingredient, potrivit experților.

FDA a inclus susanul pe lista alergenilor alimentari majori din Statele Unite. Dar unele companii au găsit o „soluție” care le permite să evite eliminarea susanului din produsele lor, relatează New York Post.

Susanul era etichetat înainte ca un condiment sau o aromă naturală FOTO Shutterstock
Susanul era etichetat înainte ca un condiment sau o aromă naturală FOTO Shutterstock

Fie că este vorba de semințele de susan pe chifle și covrigi sau de făina de susan din produsele de patiserie, alergologul și imunologul dr. Purvi Parikh a spus că susanul poate pune în pericol viața persoanelor care sunt foarte alergice.

Este prezent în atât de multe alimente. Este adesea un alergen subtil pe care mulți oameni ar putea să nu-și dea seama, dar le poate pune viața în pericol”, a declarat Parikh pentru Fox News Digital.

Alergia la susan prezintă o serie de manifestări clinice care apar atunci când sistemul imunitar reacționează disproporționat la proteinele din aceste semințe. Anticorpii consideră că substanțele sunt „agenți nocivi”, ceea ce duce la o reacție alergică. Simptomele pot varia de la o persoană la alta, dar includ următoarele:

 • Tuse
 • Diaree
 • Urticarie
 • Răguşeală
 • Leșin
 • Umflături
 • Hipotensiune
 • Dureri de stomac
 • Greață și vărsături
 • Dificultăți de respirație
 • Umflarea și mâncărimea ochilor
 • Senzație de sufocare

Congresul american a adăugat susanul pe lista FDA a alergenilor alimentari majori, începând cu 1 ianuarie 2023.

Susanul s-a alăturat astfel altor opt alimente (lapte; ouă; pește, precum codul; crustacee, precum crabul, homarul, creveții; nuci, precum migdale, nuci, nuci pecan; arahide; grâu și boabe de soia) deja declarate alergeni alimentari majori de legea federală din SUA, conform FDA.

Dar perioada de așteptare de aproape doi ani a permis totuși mărcilor și producătorilor de alimente să aibă timp să ia măsuri pentru a nu încălca noua lege.

Jason Linde, vicepreședinte senior al afacerilor guvernamentale și comunitare pentru Cercetarea și Educația privind alergiile alimentare (FARE), a a spus că aproximativ 1,6 milioane de americani suferă de această alergie.

Înainte de adoptarea legii, era etichetat doar ca un condiment sau o aromă naturală”, a declarat Linde, care are sediul în zona Washington, D.C., pentru Fox News Digital într-un interviu.

Linde a spus că se așteaptă ca mărcile și producătorii din SUA să respecte legea. Dar unii producători, inclusiv „Big Bread” – principalul furnizori de pâine din SUA, au sărit peste prevederile legale, pe măsură ce se apropia termenul limită de 1 ianuarie, a spus Linde.

În loc să se asigure eliminarea tuturor urmelor de susan din produsele vândute publicului și să finanțeze linii de producție curate, unii producători au adăugat și mai mult susan în produsele lor, pentru a le putea eticheta în mod explicit că acestea conțin susan, a spus Linde.

Olive Garden a dezvăluit că furnizorii săi au adăugat cu circa 2% mai multă făină de susan la produsele sale din cauza „potențialului de contaminare încrucișată la brutărie”, a declarat compania într-o declarație pentru Fox News Digital.

Astfel că am actualizat ghidul nostru de alergeni și împărtășim aceste informații cu consumatorii”, a spus Olive Garden.