RecenteSanatate

Legătura dintre tiroidă și kilogramele în plus este metabolismul

Un  mit legate de problemele tiroidiene este creșterea în greutate. Vinovat se face aici metabolismul, care poate fi încetinit în cazul hipotiroidismului. Însă, spune endocrinologul Ruxandra Dobrescu, cu un stil de viață adecvat, el poate rămâne la fel de activ ca al unei persoane sănătoase.
Un control și două analize simple ne scapă de temeri FOTO: arhiva
Un control și două analize simple ne scapă de temeri

Cei mai mulți oameni încep să se intereseze de bolile tiroidiene atunci când deja sunt încercați de anumite simptome sau când cei dragi au fost diagnosticați cu o asemenea afecțiune. De multe ori nu se ajunge țintit la endocrinolog, ci mai degrabă la cardiolog sau la diabetolog. Acest lucru se întâmplă pentru că multe dintre simptome sunt comune și altor boli, însă nedescoperite la timp, aceste afecțiuni înseamnă o alterare a calității vieții și chiar un pericol vital, prin prisma complicațiilor. Însă doar două analize simple, care pot fi prescrise și de către medicul de familie, ne pot orienta devreme către diagnosticul corect.

„Weekend Adevărul“ a discutat despre bolile tiroidiene, de la cele mai simple și până la cancerele agresive, cu medicul primar endocrinolog, doctor în științe medicale, Ruxandra Dobrescu. Medicul își ajută pacienții atât la cabinet, cât și în mediul online, unde le oferă celor interesați informații deosebit de utile, explicate adecvat. Ea a încercat să ne lămurească ce sunt mai exact bolile tiroidiene, care sunt analizele de bază care trebuie făcute anual, cum ne informăm atunci când avem suspiciuni de boală și ce riscuri există dacă nu descoperim la timp.