RecenteSanatate

Ce este astenia de primăvară și cât durează?

După aproximativ 4 luni în care perioada de lumină este mai scurtă decât cea de noapte, iar sinteza de serotonină (hormonul fericirii produs cu ajutorul luminii) scade, la final pot să apară semne ale acestui regim de hibernare.

Deși nu este considerată a fi o boală, astenia de primăvară vine cu un set de simptome legate de lipsa de energie, stare de apatie sau tristeţe. Este o tulburare care se produce în general la trecerea de la iarnă la primăvară și are legătură cu capacitatea organismului nostru de a se adapta la schimbările externe.

1 astenie de toamna jpg jpeg

La capitolul simptome, se disting două mari categorii: fizice și psihice.

Cele de ordin fizic se manifestă prin: amețeli, stare de agitație, epuizare zilnică, oboseală accentuată, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, tensiune arterial redusă, dereglări hormonale, senzație de leșin, insomnia sau somnolență, disconfort fizic general. Pe lângă acestea, specialiștii au mai identificat și simptome psihice, cum sunt imposibilitatea de a duce la bun sfârșit anumite acțiuni, epuizarea psihică, tristețe intensă fără un motiv anume, irascibilitate, pierderea interesului în activitățile preferate.

Astenia de primăvară la copii

Nici copiii nu sunt scutiți de această adaptare de la un anotimp la altul. Printre manifestările caracteristice asteniei de primăvară în rândul micuților se află fluctuațiile de dispoziție, nevoia de a dormi mai mult ca de obicei, dificultatea de a adormi, apetitul diminuat sau irascibilitatea. În același timp, copilului îi este mai greu să se concentreze, inclusiv când vine vorba de activitățile realizate prin joacă, este mai apatic și pare lipsit de entuziasmul specific vârstei. Mai ales copiii mai mari se pot plânge că au dureri de cap sau că se simt amețiți. Astfel de simptome pot fi însoțite, în cazul copiilor alergici, de ochi lăcrimoși, de strănut sau chiar de tulburări digestive (în special diaree). Cu toate acestea, ele nu ar trebui să dureze mai mult de 2 săptămâni.

Astenia de primăvară la adulți

Astenia poate afecta orice persoană, indifferent de vârstă. Totuși, persoanele foearte active professional, copiii și bătrânii care suferă deja de alte boli pot fi mai susceptibili. Totodată, pentru că există o strânsă legătură între dereglajul hormonal și astenie, femeile aflate la menstruație sau menopauză ao o predispoziție mai mare către această afecțiune. Cauzele concrete care duc la apariția asteniei de primăvară nu se cunosc cu exactitate, însă specialiștii sunt de părere că ar există o serie de factori ce contribuie la declanșarea sa. Astfel, pe primul loc se află lipsa luminii și a activității fizice din timpul sezonului rece, urmate de un regim alimentar sărac în vitamine, minerale și nutrienți de calitate. De asemenea, nivelul ridicat de stres, depresia, suprasolicitarea fizică sau intelectuală, dar și dereglările hormonale pot fi factori cauzatori.

Cât durează starea de astenie

Primele semne ușoare ale asteniei de primăvară se instalează de la mijlocul lunii februarie și se accentuează până la sfârșitul lunii martie, în cazul în care nu se iau măsurile potrivite pentru tratarea stărilor. Durata variază în funcție de fiecare persoană, însă cert e că această stare dispare atunci când nivelul serotoninei din organism se stabilizează. Dar, dacă simptomele persistă mai mult de trei săptămâni, ar fi bine să consultați un medic.