FemeiRecenteSanatate

Legătura surprinzătoare dintre boală si respirația urât mirositoare

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că prezența unei bacterii care provoacă boli ale gingiilor este legată de un risc cardiovascular crescut.
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Între respirația urât mirositoare și boala coronariană ar putea exista o legătură, au stabilit oamenii de știință elvețieni.

În mod normal, bacteria orală Fusobacterium nucleatum provoacă boli ale gingiilor și respirație urât mirositoare. Cercetătorii de la Global Health Institute din Elveția au ajuns la concluzia că aceeași bacterie ar putea fi un potențial factor de risc pentru bolile coronariene, scrie Express.

După ce au analizat informații genetice, date de sănătate și probe de sânge de la 3.459 de persoane, pe care le-au monitorizat apoi timp de 12 ani, oamenii de știință au ajuns la concluzia că prezența bacteriei a fost legată de un risc cardiovascular crescut.

În perioada de monitorizare, aproximativ 6% dintre participanți, infectați cu această bacterie, au suferit un atac de cord sau un alt eveniment cardiovascular.

„Fusobacterium nucleatum ar putea contribui la riscul cardiovascular prin creșterea inflamației sistemice. Acest lucru este din cauza prezenței bacteriene în gură sau prin colonizarea directă a pereților arteriali sau a plăcii care căptușește pereții arteriali“, a explicat autorul studiului, Flavia Hodel.