GeneralRecente

Calendarul vaccinărilor pentru copii. Vârsta recomandată pentru fiecare tip de imunizare

Cea mai sigură metodă prin care vă puteți proteja copiii împotriva anumitor boli infecțioase precum rujeola, rubeola, poliomielita, tusea convulsivă, difteria, tetanosul, hepatita virală B etc. este imunizarea prin vaccinare.
În mai multe țări europene continuă să apară focare de rujeolă. FOTO Shutterstock
În mai multe țări europene continuă să apară focare de rujeolă.

Copiii, mai ales cei cu vârste sub cinci ani, sunt foarte sensibili la boli, din cauza faptului că sistemul lor imunitar nu și-a construit apărarea necesară pentru a lupta împotriva infecțiilor. Ei au un risc considerabil de a face o formă gravă de boală, care poate duce la spitalizare sau deces. Vaccinarea reduce acest risc, potrivit specialiștilor în sănătate publică.

În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va ști să reacționeze, să lupte împotriva infecțiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid și eficient boala”, explică Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Hepatita, poliomielita, difteria, tetanosul sunt doar câteva dintre bolile infecțioase care au reprezentat, în trecut, o cauză de deces importantă. Dezvoltarea vaccinurilor a dus la stoparea răspândirii infecțiilor, la salvarea de vieți și chiar la eradicarea bolilor, în unele cazuri.

Ce sunt vaccinurile

Vaccinurile sunt seruri ce folosesc cantități foarte mici de antigeni pentru a ajuta sistemul imunitar al celui vaccinat să recunoască și să învețe să lupte împotriva bolilor.

Antigenele sunt părți de germeni care fac sistemul imunitar să funcționeze atunci când organismul vine în contact cu cel care poate produce infecția”, explica, anul acesta, RoVaccinare.

INSP arată că părinții care aleg să-și vaccineze copiii contribuie atât la binele acestora, cât și la binele unei întregi comunități.

Atunci când un număr mare de persoane se vaccinează se obține imunitatea de grup, situație în care bolile nu se mai pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta”, mai precizează INSP.

Primul vaccin, administrat în primele ore de viață

Iată cum arată, potrivit INSP, calendarul național de vaccinare, pentru fiecare grupă de vârstă:

Primele 24 de ore de la naștere, până la 2-7 zile: Vaccin hepatitic B (Hep B)2), Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG). Se administrează în maternitate;

La vârsta de două luni: Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat – medicul de familie;

La vârsta de patru luni: Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat – medicul de familie;